در مطلب قبلی در رابطه با بیوشیمی و کاربرد آن صحبت کردیم و در این مطلب از شرکت دایا اکسیر خرید مواد شیمیایی ، می خواهیم به بررسی تاثیر ورزش بر متابولیسم بدن بپردازیم.

تاثیر ورزش بر متابولیسم بدن

اغلب می‌شنویم که ورزش می‌تواند با افزایش سرعت یا بالا بردن سوخت‌وساز به کاهش وزن ما کمک کند.
آیا می‌توانیم از ورزش برای کنترل سوخت‌وساز خود استفاده کنیم؟ برای جواب‌دادن به این سوال، عمیق‌تر به مفهوم سوخت‌وساز می پردازیم.

تاثیر میزان کالری بر سوخت و ساز

تعجبی ندارد که سوخت‌وساز فرایند پیچیده‌ای ا‌ست و دانشمندان و محققان همچنان در حال کشف اطلاعات جدیدی در مورد آن هستند. بخواهیم خیلی ساده بگوییم، سوخت‌وساز به مجموعه واکنش‌های شیمیایی در تک‌تک سلول‌های بدن ما اطلاق می‌شود که انرژی لازم برای زنده‌ نگه ‌داشتن ما را فراهم می‌کنند. خیلی از تحولاتی که در بدن ما رخ می‌دهد، سوخت‌وساز است. ساخت سلول جدید، رشد مو و تبدیل غذا به انرژی نیز سوخت‌وساز است.

مجموع انرژی تمام فرایندهای سوخت‌وساز که در بدن ما رخ می‌دهند، به کالری اندازه‌گیری می‌شود. اغلب ورزش، درصد کوچکی از کالری‌سوزی روزانه ما را در برمی‌گیرد. میزان سوخت‌وساز پایه ما شامل بیشترین درصد مصرف انرژی ما می‌شود مگر اینکه یک ورزشکار حرفه‌ای باشید. تمام موارد حیاتی که برای بدن نیاز است مثل ضربان قلب، رشد مو، سلول‌سازی و حتی پلک زدن، بسیاری از انرژی ما را می‌گیرند.

پس آیا می‌توان این معادله را به طریقی دور زد؟ آیا می‌توانیم با ورزش سوخت‌وساز خود را تسریع کنیم تا انرژی بیشتر بسوزانیم؟ آیا می‌توانیم بیشتر از قبل کالری بسوزانیم؟ نه فقط با انجام حرکات ورزشی، بلکه حتی زمان رشد مژه؟ جواب منفی‌ست.
اولاً، این سوءتفاهمی‌ست که پیرامون سوخت‌وساز سریع و کند وجود دارد. هیچ ارتباط آشکاری بین افراد لاغرتر و سوخت‌وساز سریع وجود ندارد، و همین مسئله در رابطه با افراد درشت‌تر و سوخت‌وساز کند نیز صدق می‌کند. در واقع اگر به آمار نگاهی بیاندازید، می‌بینید افرادی با جثه‌ی بزرگ‌تر سوخت‌وساز سریع‌تری دارند، یعنی کالری بیشتری می‌سوزانند چون بدن‌های درشت‌تر سلول‌های بیشتری دارند که برای حفظ عملکرد بدن فعالیت بیشتری انجام می‌دهند.

حال، تفاوت سوخت‌وساز بین افرادی با جثه‌های یکسان وجود دارد ولی تفاوت بین سوخت‌وساز سریع و کند می‌تواند ۳۰۰ کالری باشد. یعنی چیزی در حد دو سیب و یک موز. سرعت سوخت‌وساز ما بیشتر ژنتیکی و مرتبط با جثه است ولی فاکتور سن نیز دخیل است.

متابولیسم بدن

میزان سوخت‌وساز ما چندین بار در طول عمر ما تغییر می‌کند

با میزان سوخت‌وساز یک کودک شروع می‌کنیم. وقتی کودک نوپا هستیم، تغییراتی در سوخت وساز بدن رخ می‌دهد و بعد تقریباً در طول بزرگسالی تا ۶۰ سالگی که دوباره تغییر می‌کند، ثابت است.

محققان قومیتی در تانزانیا به نام «هادزا»ها را که روش معیشت سنتی شکارچی-گردآورنده دارند را مورد بررسی قرار دادند. و باز هم، اگر عامل جثه و سن را ثابت نگه داریم، می‌بینیم که مقدار مصرف کالری روزانه آن‌ها مثل یک بزرگسال آمریکایی عادی‌ست.
به نظر می‌رسد که مقدار مصرف کالری عدد ثابتی‌ست و ظاهراً بدن‌های ما محدودیت‌هایی دارند.
اگر بیشتر ورزش کنیم، ممکن است در ابتدا بیشتر انرژی مصرف کنیم، ولی با مرور زمان، سوخت‌وساز بدن ما راهی برای صرفه‌جویی پیدا می‌کند .در واقع هدف سیستم سوخت‌وساز ما کنترل انرژی‌ست نه کنترل وزن.
پس اگر شنیدید که راهی برای افزایش سوخت‌وسازتان پیشنهاد میشود، بدانید این مسئله پایه علمی ای ندارد.

در این مطلب از  شرکت دایا اکسیر  مرکز فروش مواد شیمیایی در تهران در مورد تاثیر ورزش بر متابولیسم بدن به تفصیل صحبت کردیم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

جهت استعلام قیمت مواد آزمایشگاهی لطفا ارتباط بگیرید
error: Content is protected !!